fbpx

Waarom je jouw ideale klant zou moeten definiëren.

Je weet waarschijnlijk dat het belangrijk is om met je bedrijf een doelmarkt te hebben. In deze blog vertel ik je waarom je dit verder zou moeten definiëren  


Voordat we kunnen praten over hoe belangrijk het is om de ideale klant te definiëren, moeten we eerst even vaststellen wat een ideale klant nu eigenlijk is. Ikzelf definieer dit als de persoon met wie je het allerliefste samenwerkt, iemand die niet alleen dol is op wat je verkoopt, maar ook echt verliefd is op je merk en zich identificeert met jouw proces, waarde, stijl, missie en communicatiestijl. Deze persoon is de klant waarvan je droomt om mee samen te werken of aan te verkopen.

Nu we hebben gedefinieerd wat een ideale klant is, waarom is het zo belangrijk om deze persoon door en door te kennen?

01. Het definiëren van je ideale klant geeft je focus

De fundamentele vraag die iemand zichzelf moet stellen wanneer hij besluit een bedrijf te starten, is: ‘Welk probleem heeft mijn ideale klant, en hoe kan ik dat oplossen met wat ik verkoop?’

Alles wat je in je bedrijf doet moet voor die klant zijn. Als je klantgericht bent, doe je een beroep op je klantenbestand door er alleen voor hen te zijn. Zodra ze weten dat je er voor ze bent, willen ze je geld geven!


Ik ben bijvoorbeeld grafisch ontwerp en merkstrateeg. Ik maak dingen van logo’s tot websites en geef strategiesessies. Maar in plaats van alles op te sommen wat ik mijn potentiele klanten kan bieden, bied ik ze specifieke diensten aan die bedoeld zijn om hen te helpen hun bedrijf te definiëren en de tools te geven om daarin te slagen.  

Ook al bied ik in beide gevallen hetzelfde basisproduct aan, de manier waarop ik mijn diensten presenteer en wat ik erin opneem, wordt sterk beïnvloed door het probleem van mijn ideale klant te benoemen: Dat ze een klein bedrijf hebben wat toe is aan groei, een krachtig merk nodig heeft en een mooie en eerlijke visuele representatie van hun merk waar hun ideale klant echt verliefd op kan worden. Ik verkoop ze geen logo, website en merkstrategie – ik geef ze een oplossing voor hun probleem.  

02. Je ziet aan wie je moet verkopen

Je bedrijf kan niet alles zijn voor iedereen. Vaak brengen ondernemers een brede doelgroep op de markt, omdat ze denken dat ze, door iedereen aan te spreken, meer opdrachten zullen krijgen.

Het feit is dat hoe meer mensen je probeert aan te spreken, hoe minder mensen naar je toe zullen komen. Wij mensen houden namelijk van dingen waar we ons zeer persoonlijk tot aangesproken zullen voelen en mee kunnen identificeren.

Een bedrijf wat een marketingcampagne maakt op basis van het creëren van directe, persoonlijke aantrekkingskracht, zal het veel beter doen dan een bedrijf wat een brede marketingcampagne opzet op basis van algemene aantrekkingskracht.

(Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle brede marketing slecht is – maar vooral voor kleine bedrijven en nichemarkten zal persoonlijke en direct marketing een stuk effectiever worden)

Het is goed om te accepteren dat sommige mensen van je bedrijf zullen houden, terwijl andere dat niet zullen doen. En dat is oké! Een kleine, op de gemeenschap gerichte hipster-coffeeshop wil geen mensen aanspreken die de voorkeur geven aan restaurantketens en gestandaardiseerde service. Ze hebben een heel specifieke doelmarkt en op die doelmarkt gaan ze zich richten.

Wanneer je accepteert dat niet alle mensen van je onderneming zullen houden, en omdat je op de markt bent voor uw specifieke ideale klant, zal je merken dat de mensen die van je bedrijf houden er ECHT van zullen houden, omdat ze zich zo sterk met alles erover identificeren.

03. Door je ideale klant te definiëren, zie je waar je marketing moet inzetten.

Welke sociale mediaplatforms gebruikt je ideale klant? Hoe communiceren ze graag met hun vrienden? Waar brengen ze het grootste deel van hun tijd door als ze online zijn? Wanneer je deze dingen weet, kan je een zeer specifieke marketingcampagne maken, waarbij je jouw inspanningen inzet op de plaatsen waar je weet dat je ideale klanten is.

Je kunt je tijd en geld besteden aan een zeer gerichte en productievere manier van marketing.

Hoe u uw ideale klant kunt definiëren:

Het is dus belangrijk om je ideale klant te definiëren. Maar hoe doe je dat? Zie het als echt een persoon creëren, zoals een schrijver een personage voor hun boek zou creëren. Beantwoord vragen als “Waar wonen ze?” ‘Wat geloven ze?’ ‘Wat doen ze in hun vrije tijd?’ ‘Wat is het belangrijkste voor hen in het leven?’ ‘Naar welke winkels gaan ze altijd?’ ‘Waar geven ze hun geld aan uit?’. Iets wat erg nuttig is in dit proces is om iemand te kiezen die je kent in het echte leven, iemand die je kent die een ideale klant zou zijn, en na te denken over de details van wie ze zijn. Veel van die details zouden van toepassing moeten zijn op je gedefinieerde ideale klant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *